BoligByplanlegging forening

Lavasa – Byplanlegging på den indiske landsbygden

Lavasa er en planlagt by i India og er lokalisert sør-øst for Mumbai, delstatshovedstaden i delstaten Maharashtra og Indias mest folkerike by. Planlagte byer er ikke unormalt i India, for det finnes et tosifret antall av dem, men det som gjør denne byen spesiell, er det faktum at det er en privat by, hvor arkitekturen er inspirert av den italienske byen Portofino.

 

Dette er den første privateide byen i India og det er Hindustan Construction Company som står bak byggingen av den. Det er den kjente indiske milliardæren Ajit Gulabchand som eier firmaet, et firma best kjent for gigantiske prosjekter som bygging av demninger og motorveier.

 

Italia i India

Dersom du plutselig skulle våkne opp i Lavasa uten å helt vite hvor du er i verden, og ser ut av vinduet, vil du trolig konkludere med at du befinner deg i Italia. Lavasa er nemlig ikke en typisk indisk by, men en by som er dypt inspirert av den italienske byen Portofino.

 

Portofino er en italiensk fiskelandsby og et populært feriested, best kjent for sin svært så fotogene havn. Det er denne arkitekturen som er forsøkt kopiert over til Lavasa i India og ser du bilder fra elvepromenaden i Lavasa, vil du fort se likhetene mellom byene.

 

Det er ingen hemmelighet at Lavasa forsøker å kopiere Portofino. De har for eksempel kalt opp en av byens gater etter sitt italienske forbilde. Også flere hus bærer på en eller annen måte navn etter Portofino.

 

Ser man bort fra arkitekturen, er det derimot få likheter mellom Lavasa og Portofino. Portofino ligger langs den italienske kysten, mens Lavasa ligger oppe i en indisk fjellside hvor en elv deler byen i to. Mens den italienske byen har en lang og spennende historie, kan ikke Lavasa si det samme om sin. Riktignok er den spennende, men den er ikke spesielt lang. Og navnet Lavasa betyr heller ingenting.

 

Det var nemlig et amerikansk firma som kom opp med navnet. Navnet har ingen historie og heller ingen betydning. Målet med navnet var få folk til å tenke på noe mystisk og eksotisk. Hvorvidt de lyktes med det får du nesten bedømme selv.

 

En kontroversiell by

Det å bygge en helt ny by helt fra grunnen av kan fort føre til kontroverser, og slik er det uten tvil med Lavasa. Tanken bak Lavasa virker flott, for på papiret skulle man bygge en bærekraftig by som blant annet skulle samle opp regnvann og plante ny skog i området. Men helt knirkefritt gikk det ikke.

 

I 2010 forlangte indiske myndigheter at byggingen av byen skulle stoppe. Årsaken var et de mente at byggingen ikke skjedde på en forsvarlig måte i henhold til indisk miljølovgivning. I 2011 fortsatte riktignok byggingen, men da med en lang rekke tiltak både når det kommer til miljø og bekjempelse av fattigdom.

 

Det ble blant annet bestemt at utbyggerne måtte stanse hogst av trær i fjellsidene, samt bygge et renseanlegg. I tillegg måtte de utarbeide tiltak mot fattigdom som er rettet mot den lokale befolkningen.

 

I forbindelse med denne byggestansen, uttalte Ajit Gulabchand at de hadde mistet tre år på grunn av myndighetenes inngripen i prosjektet, et prosjekt som er ment å stå ferdig en gang etter 2020.

 

I tillegg til miljøutfordringene, er byen også blitt kontroversiell fordi Sharad Pawar, en indisk politiker, skal ha krevd en økonomisk kompensasjon for at de i det hele tatt skulle få lov til å starte byggingen av byen. I tillegg skal slektninger av Sharad Pawar hatt eierandeler i firmaet som skulle stå for utbyggingen. Datteren hans skal ha eid mer enn 20 prosent av aksjene i LCC i perioden 2002 til 2004.

 

En spennende framtid

Til tross for kontroversene som har vært rundt Lavasa, kan byen gå en spennende framtid i møte. Blant annet skal det bygges flere sportsanlegg i byen, samt en fornøyelsespark. De ønsker også å bli en universitetsby og planla opprinnelig et samarbeid med Oxford University. Dette samarbeidet er derimot avlyst, men Symbiosis International University planlegger nå sitt inntog i byen.

 

Byen håper også å kunne bli en destinasjon for turister og til tross for at Lavasa ikke er planlagt for mer enn 30 000 til 50 000 innbyggere, håper de på å tiltrekke seg millioner av besøkende hvert eneste år.

Author

adminy

Privacy Policy