BoligByplanlegging forening

Nairobi: Opp av asken steg føniksen

Området hvor Nairobi ligger i dag, var bare en stor sump før en jernbane som skulle gå til havnebyen Mombasa i Uganda, kom til området i 1899. Fra det tidspunktet ble Nairobi, som i dag er hovedstaden i Kenya, en depot og en arbeidsleir for anleggsarbeidere som bygde denne jernbanelinjen.

Siden Nairobi lå midt mellom havet og Victoriasjøen, utviklet området seg fort til å bli et handelssentrum hvor kjøpmenn og statsfunksjonærer kom med sine familier og bosatte seg.

 

Fra pest til millionby

På starten av 1900-tallet brøt det ut en pest i byen, noe som førte til at man bestemte seg for å brenne ned hele den gamle brakkebyen brennes, men etter dette gikk utviklingen i byen i et voldsomt tempo. I 1906 hadde ikke byen mer enn 11.500 innbyggere, men på 2000-tallet passerte innbyggertallet hele 3 millioner mennesker! Man kan på mange måter si at opp fra asken, steg føniksen.

 

I 1907 gjorde de britiske koloniherrene Nairobi til hovedstaden i Kenya. Dette kom ikke helt uventet, for allerede to år tidligere hadde de startet å flytte statsadministrasjonen til byen fra Mombasa.

 

Siden har det gått slag i slag. På 1980-tallet ble Nairobi en millionby og hvert tiår i ettertid, har innbyggertallet økt med en million mennesker. I dag er Nairobi den største byen mellom Kairo i Egypt og Sør-Afrika, noe som gjør byen til et naturlig midtpunkt i det østlige Afrika.

 

I dag preges byen av brede avenyer og høyhus, og man kan finne omtrent alt en storby vanligvis har, blant annet ambassader, universiteter, FN-kontorer, museer, kinoer, teatre, nattklubber, kaféer, internasjonale konferansesentre, men selvsagt også medaljens bakside som mye trafikk og dårlig luft.

 

Selv om byen i seg selv har en spennende historie og byen etterhvert har blitt en populær destinasjon for mange turister fra hele verden, mangler byen de helt store severdighetene for turister. Bortsett fra noen muséer, har byen lite å tilby, men området rundt byen har derimot mange severdigheter, og da spesielt naturlige severdigheter.

 

I helt umiddelbar nærhet finner du Nairobis nasjonalpark som er den eneste nasjonalparken som grenser til en hovedstad eller en by av tilsvarende størrelse. Her kan tilreisende oppleve storslagen natur og blant annet se løver og sjiraffer. Dette er en av byens store stoltheter og selvsagt svært viktig for den voksende turistindustrien i byen.

Author

adminy

Privacy Policy