BoligByplanlegging forening

Eindhoven: En lysende by

Eindhoven er en nederlandsk by som er lokalisert helt sør i landet i provinsen Noord-Brabant. Den har i overkant av 200.000 innbyggere og er med dette den femte største byen i landet, bare slått av Amsterdam, Rotterdam, Haag og Utrecht.

Dette er en by som gjennom århundrene har utviklet seg enormt. På 1200-tallet var dette en liten, ubetydelig by, noe den var i mange hundre år. I 1815 hadde ikke Eindhoven mer en noe slikt som 1250 innbyggere og området var dårlig stilt økonomisk og folk flest levde av jordbruk.

 

Regjeringen til King William den første derimot ønsket å utvikle området, og ved hjelp av billig eiendom og arbeidskraft ble området svært attraktivt etterhvert. I løpet av 1800-tallet vokste byen til å bli en større industriby med fabrikker som blant annet holdt på med tekstiler, sigarer, fyrstikker og hatter, bare for å nevne noe. Dessverre for byen, forsvant mesteparten av industrien etter andre verdenskrig.

 

En bedrift som ikke forsvant fra byen derimot var Philips. Philips ble grunnlagt av brødrene Gerard Philips og Anton Philips i 1891 og har siden utviklet seg fra å være en lyspæreprodusent til å bli et av verdens største elektronikkfirmaer.

 

Philips var nok den bedriften som bidro mest til den formidable veksten som byen så i løpet av 1900-tallet. På grunn av Philips, valgte flere andre lignende bedrifter å etablere seg i byen og flere nye firmaer sprang ut av Philips. Dette første til at byen etterhvert ble en svært viktig teknologisk og industriell hub.

 

Å bevare sin identitet

Det er ingen tvil som at Philips har vært viktig for Eindhoven. Likevel har det alltid vært viktig for byen å også bevare sin egen identitet, den identiteten som eksisterte før Philips ble en såpass viktig faktor som det bedriften har blitt.

 

Et stikkord i byutviklingen er lys. Kanskje ikke veldig overraskende med tanke på hva Philips produserte i starten, nemlig lyspærer. Rik van Stiphout, ansvarlig for lyssettingen av byen, har uttalt at «we know that something particular brings us together, but we also want to stand on our own feet. It has to do with our larger history.»

 

Eindhoven har klart å bevare sin egen identitet og kombinere den med den delen som selvsagt kommer til tillegg når de har et så stort firma som Philips til stede. Dette samtidig som de unngått det som ofte er typisk for slike industritunge byer, nemlig stengte fabrikker og et døende sentrum.

 

Som nevnt er lys et viktig stikkord i utviklingen av byen i dag. De bruker lys både til fasader på bygg, men også som en del av byplanleggingen, noe som er til glede for både byens egne innbyggere og tilreisende turister.

 

Det er Van Stiphout som har vært drivkraften bak alt dette og han tenker ikke bare på gatebelysning og fasader i arbeidet sitt. Han har en større fremtidsvisjon for byen, hvor lys skal brukes både i markedsføringen av byen, i arrangementer og i kunst. Og det kan man på mange måter si at han har lyktes med.

Author

adminy

Privacy Policy